DE PANNE - EEN ONGEWONE INTERNATIONAL LOADSTAR

 
De Panne int.ph.jpg
 

Tussen 1967 en 1969  bouwde Wasterlain enkele half-zware autopompen in 4x4 uitvoering op onderstellen van het Amerikaanse International Harvester. Die onderstellen waren van het type Loadstar, dat later de basis zou vormen van een grote reeks halfzware autopompen die de overheid aanbood via de globale aankoopmarkt.

Het lokaal brandweerkorps van de gemeente De Panne keek halfweg de jaren ‘60 uit naar een extra pompwagen. De kustgemeenten waren in volle expansie en ook De Panne zat in dezelfde “flow”. En zo bestelde het toenmalige bestuur van De Panne begin 1967 een autopomp bij Wasterlain.

De Panne int.2ph.jpg

In 1968 werd de International Loadstar 1700 in dienst genomen. Het voertuig, uitgerust met een V8 benzinemotor, beschikte over een Wasterlain C-1500  voorbouwpomp en een cabine die plaats  bood aan zeven personen. De betrekkelijk kleine watertank van 1200 liter was voldoende om bij aankomst de eerste blusverrichtingen te verrichten. De hogedrukhaspels en materieelkasten waren bereikbaar via klassiek opendraaiende deuren. Twee zaken waren opmerkelijk bij deze autopomp: de 4x4 uitvoering, die in ieder geval een keuze moet geweest zijn van de brandweer, met het oog op het bereiken van plaatsen op zanderige ondergrond. En ook de poederinstallatie van 250 kg was uitzonderlijk. Niet alleen de poederklok maar ook 2 flessen CO2 uitdrijfgas waren geplaatst in het compartiment achteraan. De twee spuitmonden met bijhorende slangen voor de poederuitstoot waren aangebracht boven de hogedrukhaspels.

De Panne int.3ph.jpg

De twee andere identieke 4x4 exemplaren in België waren in gebruik bij de brandweerdiensten van  Hasselt en Herstal. Het is niet geweten of het Hasselts voertuig ook een poederinstallatie aan boord had. De International  van Herstal in ieder geval wel. Hij werd later opgenomen in het wagenpark van Luik en kreeg daar het nummer P9. Brandweer Luik en Hasselt lieten na enige tijd de klauwbanden voor alle-terrein achterwege en monteerden gewone banden. In De Panne bleef de autopomp lang in dienst, zelfs met de klauwbanden. De 4x4 aandrijving raakte heel snel defect en werd niet meer gebruikt. Ook de dure poederblusuitrusting is zeer zelden gebruikt. De International van De Panne is momenteel in privé bezit.

De jaren 70 werden gekenmerkt door de grote series autopompen die aangeboden werden door Binnenlandse Zaken. Verschillende loten op basis van  International Loadstar  werden toen geleverd aan diverse brandweerdiensten. Brussel en Luik gebruikten deze voertuigen meer dan tien jaar in al hun posten. In Wallonië waren ze heel populair; in Vlaanderen daarentegen waren ze in de minderheid. Toch was iedereen dolenthousiast over deze wagens. Hun legendarische baanvastheid, samen met de krachtige motor en de indrukwekkende en gemakkelijk toegankelijke voorbouwpomp waren hier zeker niet vreemd aan.

 
De panne herstal.jpg
 
 

Austin FV1801 Champ

Een zeldzaam terreinvoertuig bij de brandweer

 
Untitled-Scanned-02 - kopiefk.jpg
 

Het Britse leger zat op het einde van de jaren ’40 met een tekort aan lichte terreinvoertuigen die heel wat opdrachten moesten aankunnen. Verschillende fabrikanten tekenden in op de aanbesteding die defensie destijds lanceerde. Men wilde een voertuig met dezelfde kenmerken als de “Jeep” die tijdens Wereldoorlog II in West-Europa werd ingezet, en zo een gigantische bekendheid verwierf. In 1951 koos de Britse legerleiding voor de FV1801. Dit gebeurde na heel uitgebreide testen. In 1952 werden de eerste exemplaren in dienst genomen en de productie bleef doorgaan tot begin 1956. De FV1801 werden gebouwd door de Austin Motor Company en kreeg een benzine-slurpende viercilinder Rolls Royce motor van 2838 cc. Eens de productie op gang was gekomen bouwde Austin deze motoren onder licensie. Er werden ruim 15 000 exemplaren wagens gebouwd voor de strijdkrachten en een heel beperkte oplage van amper 500 stuks voor de civiele markt. Aanvankelijk werd de benaming Champ enkel gebruikt voor de civiele versie maar nadien werd ze veralgemeend en ook gebruikt voor de militaire FV1801.

 
Anzegem austin champ 2fk.jpg

In het begin van de jaren ’60 bleken de Austin Champs te duur geworden, boden ze te weinig comfort en kregen ze het veel goedkopere Land-Rover als serieuze concurrent. Quasi de hele serie werd uit dienst genomen en in 1966 op de civiele tweedehandsmarkt aangeboden. Voor heel weinig geld veranderden ze toen van eigenaar en werden er ook een handvol naar het Europese vasteland uitgevoerd. De rechtsgestuurde Austins kreeg men niet gemakkelijk verkocht aan de andere zijde van het kanaal, maar ze bewezen wel hun dienst bij enkele Belgische brandweerkorpsen. In 1967 en 1968 kochten onder andere de korpsen van Veurne, Nijlen, Vichte, Kruishoutem, Middelkerke en Gistel  één of meerdere exemplaren. Ze zagen in dit voertuig een ideale trekker voor hun pomp op aanhangwagen op moeilijk toegankelijke plaatsen.

 
Anzegem Austin Champ 6fk.jpg

In 1968 kocht brandweer Vichte (nu zone Fluvia) twee Champs die werden omgebouwd tot trekker slangen- wagen. De bouwjaren waren 1952 en 1953. Ze kregen een ongebruikelijke gele kleur en vielen zo onmiddellijk op in het verkeer. Later werden ze fluorood gespoten. Beide voertuigen rukten tot 1978 steevast uit in het kielzog van de eerste autopomp en namen de water- toevoer voor hun rekening. Met de komst van de tankwagen bleven ze wat meer in de achterhoede. Al die tijd bleven de twee Austins in Vichte hun “open karakter” houden. In de zomer fantastisch om mee uit te rukken, in de winter een heel ander verhaal natuurlijk. Ze beleven respectievelijk in dienst tot 1990 en 1997 en werden vervangen door twee Toyota’s Hi-lux die intussen ook al verkocht zijn. De twee Austin Champs van Vichte zijn in privé bezit maar ze zijn momenteel niet rijvaardig genoeg om er mee op de openbare weg te komen.

 

Een buitenbeentje in mouscron 

 
Website Moucron.jpg
 

Mouscron of Moeskroen is een Franstalige faciliteitengemeente ingesloten tussen de Franse grens en West-Vlaanderen maar behoort tot de provincie Henegouwen. Sedert enkele decennia is deze stad op alle vlakken gegroeid. Vooral de industrie trok omwille van de goede verbindingswegen en de snelle administratieve afhandeling van exploitatiedossiers naar deze provinciestad.

De lokale brandweer was in de zestiger jaren bescheiden uitgerust, maar kreeg halfweg de jaren zeventig en vooral de jaren tachtig serieuze budgetten ter beschikking. Dit resulteerde in een bijzonder wagenpark met voertuigen die een aparte “look” hadden. De half-zware autopomp Mercedes LF1113 uit 1976 is hier een mooi voorbeeld van.

Website Moucron 2.jpg

Deze autopomp kwam er als aanvulling naast de zware autopomp Magirus Saturn en de International Wasterlain.  Ze werd met eigen middelen bekostigd  en de bouw werd toevertrouwd aan de firma Wasterlain die de technische uitrusting voor zijn rekening nam. Het koetswerk werd uitbesteed aan het carrosseriebedrijf Latré. De manschappencabine bood plaats aan zes man en de vrij unieke opbouw had negen rolluiken met diepe materieelkasten waar heel wat blusgerief terecht kon. De pomp aan de achterzijde was wat lager geplaatst, en zo perfect bereikbaar voor onderhoudswerken. De lichtmast met twee halogeenschijnwerpers van 1000 Watt werd oorspronkelijk niet meegeleverd bij het voertuig. Hij is pas enkele jaren later gemonteerd in de eigen werkplaats.

Aanvankelijk stond deze pompwagen gestationeerd in de hoofdpost. Daar rukte hij steeds in tweede lijn uit. De laatste jaren van zijn loopbaan stond de Mercedes in de voorpost van Dottignies als tweede uitruk. Daar kwam hij minder buiten voor tussenkomsten, ook al vanwege de beperkte beschikbaarheid van personeel in deze post. In 2012 werd hij definitief uit dienst genomen. Het is niet geweten of dit voertuig ergens in een private verzameling is ondergebracht.